4 tecken på att ditt hår är skadat

4 tecken på att ditt hår är skadat

Håret utsätts konstant för påfrestningar som leder till skador. Blekning och färgning, väder och vind, kläder och värmeverktyg är bara några av de alla sakerna som kan påverka hårets kvalité. Vissa hår klarar mer än andra, men hur vet man att sitt hår är skadat på riktigt? 

1. Glanslöst hår
Glanslöst hår beror på att hårstråets ytskick skadats och keratinet i håret har brutits ner. Det skapar små jack i hårstrået där smuts och damm hamnar. Eftersom hårstråt i sitt friska tillstånd är helt slätt, gör dessa små jacken att ljuset inte reflekteras på samma sätt, och håret ser därför inte lika glansigt ut längre.

 2. Kluvna toppar
Kluvna toppar uppstår av någon form av skada på håret. Det kan vara från överexponering av solen, värmeverktyg, kemisk behandling eller överdriven borstning. Håret klyvs inte bara i topparna, utan kan även klyvas mitt i, vilket ger ett frissigt intryck och mycket babyhår. När håret väl börjat klyvas fortsätter det klyvas uppåt tills en del går av. Detta lämnar hårstråt svagt och benäget att gå av helt. Oftast klyvs håret som ett resultat av att håret är uttorkat och skadat.

3. Trassel, trassel, trassel
Hår som skadats av t.ex. blekning får ett grövre ytskikt som ”klibbar” ihop sig och skapar tovor. Precis som i glanslöst hår är de små jacken på hårets ytskick boven.

4. Torrt och skört
Ofta pratas det om torrt och skadat hår som två skilda hårtillstånd. Men egentligen är torrt hår detsamma som ett skadat hår. När det skyddande ytskicket förstörts försvinner fukten och lämnar håret torrt och skört. Ett torrt hår blir lätt elektriskt, frissigt och klarar påfrestningar sämre.

Vad kan man göra åt skadat hår?

Det första steget är att arbeta proaktivt för att inte få skadat hår. Använd bra produkter, minimera användandet av värmeverktyg och fundera över vad som kan tänkas vara boven bakom ditt skadade hår. Checkar du av flera av sakerna på listan och redan har skadat hår kan du behandla ditt hår med Eyracure.

Eyracure reparerar hårets ytskikt permanent och är den första hårbehandlingen som på riktigt kan laga hårstråets skador. Med hjälp av de miljövänliga molekylerna som binds till hårstrået med UV-ljus återställs hårets ytskick. De kluvna topparna "limmas" återigen ihop, fukten binds in och håret får en frisk glans och lyster.

블로그로 돌아가기