Teknologin

När du använder Eyracure sprayas tusentals biomolekyler på dina hårstrån och lägger sig i och vid tiolerna – de kluvna och trasiga disulfidbindningarna. Du aktiverar sedan BioLAP-20 molekylerna med hjälp av UV-ljuset i hårborsten och BioLAP-20 molekylerna återställer disulfidbindningarna och gör håret helt igen. Tack vare den låga molekylvikten kan BioLAP-20 tränga in hela vägen till cortex och reparera håret inifrån och ut. Eyracure har fler än 20 bindningar per molekyl vilket är 10 respektive 4 gånger fler än de två vanligaste bond builders på marknaden. Med fler bindningar binder sig också BioLAP-20 molekylerna effektivt till skadorna i håret. Effekt uppnås redan efter första behandlingen. För varje behandling som sedan görs lagas fler och fler skador. Skadorna lagas permanent, men håret påverkas av yttre slitage som sker varje dag och nya skador uppstår dagligen, därför görs behandlingarna med ungefär 4 veckors mellanrum.

Hur fungerar det?

Hår är ett trådlikt biomaterial som mestadels består av keratin. Keratin består i sin tur av bland annat svavel som länkar samman med andra svavelmolekyler och skapar tvärbindningar, också kända som disulfidbindningar. Hur många disulfidbindningar man har i håret, och hur de sitter, påverkar hårets form och textur. Dessa bindningar är hydrofoba, det vill säga vattenavstötande.

Varje hårstrå består av kutikulan, eller fjällskikt, som är det yttre hårda skiktet av hårstrået. Kutikulan är uppbyggt av genomskinliga, överlappande, fjälliknande celler som växer från huvudet mot hårstråets ände. Fjällskiktet är tunt och färglöst och till för att skydda mellanlagret – cortex. Cortex utgör den största delen av hårstrået och är uppbyggt av runda celler. Cortex är viktigt för hårstråets styrka och elasticitet och där finns också de pigment som ger oss vår hårfärg. I friskt hår har kutikulan ett slätt och glansigt utseende. Detta beror på att kutikulans skikt är tätt stängt över cortex.

 

Hårets uppbyggnad: kutikula, cortex och medulla

Kutikulan kan skadas av t.ex. mekaniskt slitage som borstning, eller kemiskt slitage som blekning. När håret skadas klyvs de starka disulfidbindningar och skapar fria tioler. Detta resulterar i att kutikulans skikt öppnar upp sig och håret blir sämre på att stå emot vatten och blir mer poröst, vilket i sin tur innebär att det blir svagare och mer benäget att gå av, tappar glans och sin lyster. När kutikulan är så skadat att cortex exponeras kan en så enkel sak som vatten göra att ditt hår går av. Om du får kluvna toppar är det cortex som är exponerat, eftersom det skyddande lagret är borta.

Eyracure’s innovation ligger i upptäckten av BioLAP-20. Molekylen är en funktionaliserad biomolekyl som aktiveras under ljus (>365nm-900nm). När molekylerna aktiveras skapas en stark kovalent bindning med exponerade tioler på skadad plats. Molekylens ”armar” fäster vid tiolerna och återskapar disulfidbindningarna. Tack vare BioLAP-20s låga molekylvikt kan molekylen nå hela vägen in till hårets cortex och reparera håret inifrån och ut.

Redan efter första behandlingen känner du resultat, men ju längre du använder produkten desto starkare kommer ditt hår att bli. 

Eyracure i tre steg

1. BioLAP-20 - Bond Builder
BioLAP-20 är en förkortning för Bio-Light Activated Plant protein med mer än 20 bindningar. Uppfunnet av ett team av biomaterialforskare i Linköping, Sverige. Det är den aktiva molekylen, baserat på naturligt sojaprotein, utformat för tvärbindning med skadade hårfibrer som skapar starka kovalenta förbindelser mellan brutna bindningar.

2. Activator - tillför kontroll till molekylerna
Activatorn är en UV-känslig vätska som ger kontroll över när BioLAP-20-molekylerna ska tvärbinda till de brutna bindningarna.

3. UV-borsten - av/på knapppen
UV-ljus aktiverar tvärbindningen av BioLAP20-molekylerna. UV-ljusborsten är testad och godkänd av RISE* (Sveriges forskningsinstitut).
*UV-ljuset är ofarligt för hår, hud och ögon.